Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

27. Eminenta cenusie

Saptamana aceasta o poveste despre printul Barbu Stirbey. Venea dintr-o familie foarte veche, si era inrudit cu Bibestii si cu Brancovenii. Bun gospodar, administrator al domeniilor regale, s-a bucurat de increderea a doi regi, Carol I si Ferdinand. Carol al II-lea nu la iubit, ci mai mult, l-a silit sa plece in exil dupa ce a venit la tron in 1930. Cauza a fost dubla. Intii gelozia filiala. Barbu Stirbey a fost iubitul de lunga durata a mamei sale regina Maria. Si apoi a fost rolul de sfetnic de taina jucat pe linga Regele Ferdinand, fiind unul dintre cei care l-au sfatuit pe acesta sa accepte renuntarea la tron a aventurosului print Carol, amorezat si disparut la Paris cu Elena Lupescu. Ajuns el insusi rege in 1930, Carol nu l-a uitat.
Barbu Stirbey era un om al culiselor. Jucase in politica romaneasca multa vreme un rol cheie. Acest lucru se datora datora intii de toate, fireste, relatiei intime cu Regina Maria, cu care se spune ca a avut doi copii: pe printul Mircea, mort copil in decembrie 1916, si pe principesa Ileana, copilul favorit al Reginei. Alt element care ne da masura influentei sale era acela ca a fost cumnat cu Ionel Bratianu, puternicul sef liberal, de mai multe ori prim-ministru. In plus, Barbu Stirbey era un om destept, priceput la politica, capabil sa vada corect. Asa a fost de pilda unul dintre inspiratorii pozitiei Romaniei in Primul Razboi Mondial, care a aderat la Antanta, fapt care a dus la Marea Unire din 1918, dupa victoria aliatilor. Pe domeniul sau de la Buftea, unde am filmat, s-au petrecut multe dintre episoadele istoriei politice si amoroase, secrete si mai putin secrete, din prima jumate a secolului al XX-lea.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Foarte interesanta emisiunea din seara aceasta, despre Barbu Stirbey!
Va multumim!