Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

26. Hold up rosu

In 28 iulie 1959, un grup de sase oameni au dat un hold up spectaculos la o filiala a Bancii Nationale din Bucuresti, asa cum se vedea numai in putinele filme occidentale care rulau atunci in Romania. Autorii au fost sase persoane care in anii razboiului fusesera militanti comunisti in miscarea clandestine. Toti evrei. Amnuntul este important pentru ca sefii partidului au folosit lovitura pentru declansarea unei campanii anti-semite.
Trebuie sa spunem ca in acei anii evreii emigrau in masa din Romania spre Israel. Un alt amununt important este ca pentru a-si face campania mai credibila, lovitura a reconstituita, ceea ce este ceva normal, dar aceasta a fost si filmata! Iar filmul a rulat in sali pline cu activisti, sindicalisti, membrii de partid, oameni de incredere ai regimului. S-a spus ca pentru a juca in film s-a promis celor sase ca vor primi pedepse usoare; chiar ca li se va permite emigrarea.
Care a fost natura acestei lovituri? E o alta intrebare. E vorba despre militanti ai miscarii sioniste, care doreau sa ii ajute cu bani pe cei care facusera cereri de emigrare? Sau cei sase erau simpli gansteri care planuiau sa fuga clandestin din Romania si isi procurau astfel fonduri pentru a corupe diversi functionari si pentru a dispune in occident de sume care sa le asigure un trai la adapost de griji materiale? Dar daca aceasta lovitura nu a existat deloc in fapt, ci este o inscenare a Securitatii, ordoanta de Biroul Politic? Sa amintesc ca cei sase erau conectati cu virfuri ale Partidului, si avusesera si insisi functii importante. Doua exemple: unul dintre era cumnat cu Alexandru Draghici, temutul Ministru de interne. Altul era var cu sotia lui Emil Bondaras. Afacerea pastreaza inca destule secrete. Firele loviturii duc in sferele inalte ale puterii.

Niciun comentariu: