Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

25. Crime in Lipscani

De aceasta data ne plimbam prin Lipscani, strada cea mai cunoscuta din Bucuresti. Vreme de mai multe secole aici s-a petrecut tot a fost mai important pentru viata orasului, dar si a Valahiei intregi. Vom vorbi despre negustori, despre parfumul de alta data al locului aflat in vecinatatea Palatului Domnesc, intre mari si multe biserici, gazduind hanuri, pravalii, un comert infloritor legat de Istanbul, Gabrovo, Brasov, Pesta.
Vorbim si despre evenimente mai recente care au facut cu glorie pe prima pagina a ziarelor. Ce lume! Marfuri scumpe de la Lipsca, adica de la Leipzig alaturi de evenimente istorice, cum a fost revolutia de la 1848, declansata de aici intr-o zi aglomerata si ploioasa de iunie. Lipscanii de azi ca si de ieri infatiseaza o lume a contrastelor. Strada si-a schimbat aspectul de-a lungul timpului. Deverul, vadul comercial nu a fost depasit pina spre sfirrsitul secolului al XlX-lea, cind s-a ridicat Podul Mogosoaiei, Calea Victoriei de azi, de nici o alta strada. Daca voiai sa faci parale multe trebuia sa deschizi pravalie in Lipscani, altfel slabe sperante sa te imbogatesti, si ajungeai falit. In secolul trecut Lipscanii si-au pierdut ceva din stralucirea de altadata, dar a ramas o strada vie, plina de contraste. Gaseai aici restaurante si cafenele celebre, bordeluri populate de tirfe si gangsteri, dar si hoteluri, magazine de lux, ca Galeriile Lafayette si Banca Nationala. Din cind in cind, cum am spus, strada aparea in cronica judiciara a ziarelor, cind se descoperea cite un cadavru prin gangurile din zona, in imobilele mai vechi sau mai noi. “Crime in Liscani “ se numeste povestea noastra.

Niciun comentariu: