Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

17. Istoria unei ambasade

Povestea noastra din aceasta seara este despre o ambasada. In copilarie imi aduc aminte cum priveam spre gardul unei cladiri a corpului diplomatic. Aici erau parcate masini negre, conduse de soferi aroganti. Soldati patrulau pe trotuar, nu aveai voie sa te apropii. Un paznic statea intr-o ghereta zi si noapte. Din cind in cind apareau figuri enigmatice. Ma fascina ca veneau din alta tara si vorbeau alta limba. Erau straini. Propaganda si atmosfera timpului - era razboiul rece - iti cereau sa te feresti de ei. Ti se spunea ca sunt dusmani, spioni, tipi cu ocupatii periculoase. Un fel de James Bond esuati la Bucuresti. Cind se dadeau receptii, locul se umplea de domni si doamne in tinuta de seara. Limuzine, rochii sclipitoare si smokinguri. Ambasada era centrul universului; magnetul catre care atragea imaginatia noastra de copii. Romania era o tara cu granitele inchise. Asa ca fascinatia unui copil era de inteles. Ambasada era o fereastra spre alte orizonturi, unde stiam ca nu vom ajunge niciodata.

Asta seara vom urmari o poveste plina de mistere, de amoruri si dezertari, de crime si afaceri tenebroase. Istoria ambasadei Rusiei. Daca nu stiti, tarina Ecaterina cea Mare a trimis prima misiune diplomatica la Bucuresti. Nu Franta, nu Anglia. Rusia! Asta pentru ca la Sankt Petersburg tarina visa sa ocupe tarile romane, etapa spre cucerirea Istanbului. A urmat o lunga serie de diplomati, spioni, negustori, trimisi aici pentru pregati planul secret. Secolul al XX-lea nu a facut exceptie, cum veti vedea in citeva minute. Ne insoteste Ion Varlam cu care ne-am intilnit in episodul intii, cind ne-a spus tulburatoare poveste a falsei printese Anastasia.

Niciun comentariu: