Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

22. Athenee Palace

Sambata seara vom povesti despre Athenee Palace. Loc de intilnire pentru capete incoronate, prim-ministri, ambasadori, generali, scriitori, si dive, dar si pentru escroci internationali, cocote, si mai ales spioni, asa cum ii descrie Rose de Waldeck, in cartea ei cu acest titlu: Athenee Palace. A fost un hotel de lux unde isi dadeau intilnire istoria si cultura.
Povestea e simpla: in vara anului 1940 ea soseste de la New York la Bucuresti pentru a observa ce se intimpla in Europa de Est si in Balcani. Romania nu era o tara ocupata si avea relatii diplomatice cu toate tarile aflate in conflict: Germania, URSS, Franta, Anglia, Italia, dar si cu Statele Unite. Rose de Waldeck, nascuta in Germania, evreica de origine, traind la acea data la NY, a venit sa scrie reportaje pentru Newsweek. Bucurestiul era atunci cel mai bun punct de observatie. A locuit aici 7 luni, interval in care Romania a trecut prin cele mai tragice clipe. Din iunie 1940 pina in ianuarie 1941 ea asista la ocuparea Basarabiei de Armata rosie, la Dictatul de la Viena si ciuntira Ardealului, la abdicarea regelui Carol al doilea, si la preluarea puterii de catre generalul Antonescu si Horia Sima, la devastatorul cutremur din noiembrie, si la singeroasele zile ale rebeliunii legionare.

Nori negri se adunau deasupra Europei, si ea se grabeste sa paraseasca Bucurestii. Din apartamentul ei din hotel se vedea Palatul Regal, Atheneul Roman, Calea Victoriei si Piata Palatului unde s-au petrcut, sub ochii, ei atitea evenimente dramatice. Rose de Waldeck a fost o observatoare excelenta. Ajunsa la New York, scrie in citeva luni, folosindu-se de impresiile culese pe cont propriu, dar si din intilnirile cu personaje importante ale vietii bucurestene, o carte de success: Athenee Palace. Despre aventura ei la Bucuresti, in episodul de sambata seara. Vizionare placuta.

Niciun comentariu: