Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

Episodul 8. Jurnal de Sex

Povestii din aceasta seara i-am spus “Jurnal de sex”. Este vorba despre acuzatiile pentru “atentat la bunele moravuri” si “pornografie”, aduse unor tinerii artisti si scriitori: Geo Bogza, Gherasim Luca, Jules Perahim, Aurel Baranga, Sesto Pals, Paul Paun. Si lista nu se inchide aici. Mai sunt si altii. Pentru asemenea fapte – reale sau imaginare – unii au ajuns la inchisoarea Vacaresti. Ba, Geo Bogza chiar de doua ori. Aici a avut onoarea sa stea in celula cu cei mai mari criminali ai epocii. Pe unul dintre ei - fiorosul Berila, deja l-am intilnit in episodul “Zaraza”. El este cel caruia i s-ar fi incredintat asasinarea frumoasei iubite a lui Cristian Vasile. Dar mai erau si alti banditi in celula in care Bogza era cazat pe banii statului. Toti extrem de singerosi : Dolorosa, Vasilescu Cantalup, Tata Mosu, Calogero i-au tinut companie... Aveau pe constiinta zeci de victime. Ce fauna! Demna de un scriitor&Jurnalist. Sunt destui care cred ca locul celor care scriu este la inchisoare. Si printre dvs, nu-iasa? EI zic ca sunt mai periculosi decit criminalii in serie si asasinii platiti.
In Europa existau la acea vreme doua dictaturi - rosie si bruna -. A lui Hitler si a amicului sau Mussolini, la vest si URSS-ul lui Stalin la est. Nici Romania nu era departe. Prinsa in angrenaj, isi traia ultimele zile de democratie.
La Bucuresti conflictul asezase fata in fata, spiritele occidentale, moderne, si cei care invocau traditia, istoria, morala, religia. De o parte Societatea Scriitorilor Romani, de celalalta Academia. De o parte Mihail Sebastian, Eugen Lovinescu, Camil Petrescu,Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu, care au sarit in apararea lui Bogza. De celalalta : Nicoale Iorga, Octavian Goga, Mircea Eliade, I. Alexandru Bratescu Voinesti… Presa s-a impartit in doua tabere si scandalul a inceput… Si ce scandal! A fost nevoie de interventia regelui Carol al Doilea pentru a opri beligerantii…Niciun comentariu: