Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

Episodul 13. Femeia fatala

Asta seara un subiect care va stirni multe comentarii pentru ca e vorba de amor. Avem doi barbati morti, unul de sifilis, altul sinucis cu un glonte in inima. Plus o tentativa de asasinat ratata. Ce ziceti de asa poveste? E tare, nu? Melodrama bucuresteana. Personajul nostru este o femeie fatala, cu ochii mov-albastri, cu o silueta de zeita. Avem si doi amorezi nefericiti. Amindoi au patit-o rau. Au platit cu viata apropierea de o asa frumusete. Unul a fost poetul St. O. Iosif, il stiti din manualele de literatura. Celelalt a fost un alt poet, Dimitrie Anghel. Cu poetii nu se stie niciodata. Zeita avea si un nume de femeie fatala, o chema Negru. Natalia Negru. La inmormintarea celui de-al doilea sot, cineva din multime i-a strigat: "Mizerabilo, din cauza ta mor toti marii barbati ai tarii!".
Ce s-a intimplat? Natalia Negru s-a lasat prinsa, ceasul rau, intr-o poveste de adulter terminata cu un divort. Ea il lasa pe St. O. Iosif, cu care avea si un copil, pentru a se marita cu Anghel. Iosif moare de sifilis, la spitalul Coltea, la vremea cind armata romana trecea spre Dunare, pe sub ferestrele spitalului unde agoniza, cintind un imn scris Iosif. Incepea razboiul balcanic. Lumea bucuresteana clevetitoare, bucuroasa la birfe, a taxat-o pe Natalia Negru drept vinovata de acest sfirsit. St. O. Iosif avea reputatia de mare poet national, de geniu chiar… Si drama nu se incheie aici. Casatoria ei cu Anghel merge prost. Scandurile se tin lant, se ajunge la batai, despartiri, impacari cu lacrimi si juraminte. In toamna 1915 pe cind cuplul se afla la o proprietatea a lor din Moldova, Anghel – dupa o cearta - trage asupra frumoasei sale sotii. Aceasta cade intr-un lac de singe, lesinata. Poetul, crezind-o moarta, isi trage apoi un glont in inima. Fatal, de data asta pentru Natalia Negru lumea bucuresteana a repudiat-o. Nu a mai fost primita in nici o casa din lumea buna. Pina cind a acoperit-o uitarea. Noi o scoatem astazi din arhive pentru prima data intr-un secol, pentru a va spune povestea ei. Ma insoteste Eugen Serbanescu, scriitor, scenarist, dramaturg. Asta-i povestea noastra de asta seara… Vizionare placuta.

Niciun comentariu: