Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

Episodul 11. Marile incendii

BUN GASIT

Asta seara - ca tot ne pregatim de lumini feerice cu artificii, ghirlande de becuri colorate si luminari, am sa va spun povestea marilor incendii care au devastat orasul. Nu e nici o aluzie. Ideea e sa nu va jucati cu focul. El nu tine cont nici macar de Sarbatori. Parca mai abitir se napusteste in aceste zile sfinte asupra celor imprudenti. Cum a fost in 1847, cind un copil a aprins chiar de Pasti, mahalaua. Atunci a ars o treime din Bucuresti, daca nu chiar mai mult. Din Lipscani pina in Bariera Vergului au ramas numai ruine fumeginde. Au disparut biserici, sute de case, pravalii…Strazi intregi –scrum ! Pentru prima data atunci, Europa a plins pentru Bucuresti. Impresionati de proportiile dezastrului - regi, tarul, sultanul, dar si oameni simpli - au donat bani, haine, alimente, materiale de constructie pentru a ajuta cit de cit populatia napastuita.
Macar de ar fi fost singurul incendiu devastator. Sa amintesc citeva. Au ars Palatul Imobiliara vizavi de Capsa, in 1911, Palatul Regal in 1926, teatrul Eforie in 1937. Si multe altele. In memoria dvs mai exista desigur amintirea incendiului de la magazinul Victoria din 1979. Panica de nedescris. Lumea s-a calcat in picioare ca se scape din capcana internala.
Cu lucrurile astea gingase ne ocupam, dragii mei, asta seara, insotiti de istoricul Silvan Ionescu. L-ati mai intilnit –imbracat de epoca - in episodul “Rose Pompon si Lev Tolstoi” care inteleg ca v-a placut mult. O sa il revedeti de Sarbatori in reluare.
Sper ca si episodul din aceasta seara sa va fie pe plac. Vizionare placuta.


Asta a fost povestea dramatica a incendiilor care au devastat Bucurestii. Ma despart de Silvan Ionescu interlocutorul meu de asta seara pentru a va anunta episodul urmator. I-am spus “Orasul Desfriului”. Vom vorbi depre lucruri sfinte, adica despre prostitutie. M-am intrebat cum mergea industria sexului in Bucurestii de alta data. Vom povesti despre slujbasele amoruuli contra plata, despre bordeluri si proxeneti, despre brigada de moravuri si cartiere rau famate; cum a fost Crucea de piatra de exemplu. Avem multe de vorbit dragii mei despre Orasul Desfriului.
Exclusiv pentru dvs. Sa auzim de bine. Noapte buna…

Niciun comentariu: