Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

29. Dispare Mahalaua Obor

Asta seara povestim despre cel mai animat si mai colorat cartier al Bucurestiului. Sunt nascut aici, chiar linga hala Obor. O mare iubitoare si cunoscatoare a Bucurestiului, azi disparuta dintre noi, sper sa ma auda acolo sus,Irina Nicolau, spunea odata ca daca esti strain si vrei sa cunosti in doua zile acest oras trebuie sa vezi doua locuri: cimitirul Bellu si Oborul. Azi vizitam impreuna Oborul, ca sa ne facem o imagine a ce a fost cindva Bucurestiul si ce ar putea fi daca nu ne-am dovedi atit de indiferenti. Sa vedem stralucirea ciudata a acestui orasu dispretuit, vazut de prea multi ca o groapa de gunoi, sau ca o mica gara a Europei balcanice. Dispare mahalaua Obor si nu suntem fericiti s-o aflam.
Un loc de mare traditie si efervscenta. Aici,in ziua pomenirii mortilor se aduna lumea sa petreaca. Venea si Voda, cu tot alaiul de boieri, cler si armata. Toata suflarea se stringea la capatul Podului Tirgului de afara, cum se spunea, Caii Mosilor. Erau zile de comert prosper. Se cumpara si vindea orice; vite, mai ales, dar si grine, unelte agricole, pinzeturi si haine, vin, sare si acareturi pentru casa. Aici se petreceau si executiile capitale. Osinditii erau plimbati prin tot orasul, si ajungeau la mina calaului pe unde azi e magazinul Bucur. Tot aici aveau loc marile sarbatori populare ale Bucurestiului – cum era odata Geamala - carnaval azi uitat, care ar putea fi reinfiintat si miine daca cineva ar iubi orasul. Bucurestiului ii lipseste un carnaval, o mare sarbatoare populara. In loc de asta, Oborul, cel atit de viu, locul care este de mult inima Bucurestiului, este demolat.

Niciun comentariu: