Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

20. Nicolae Labis

Intr-o noapte de decembrie in 1956 Nicolae Labis a murit tragic, calcat de un tramvai. A fost un asasinat executat de Securitate sau un simplu accident suferit de poet? Episodul nostru incearca sa va dezvaluie imprejurarile acestei drame. Nu stim daca am reusit, veti judeca dumneavoastra.
Ancheta din anii `50 nu pare deloc sigura pe concluziile ei. Martorii isi schimba depozitile, circumstantele sunt incurcate si asa ramin si in concluziile dosarului. A fost impins sub rotile tramvaiului? Daca da, de catre cine? De un om al Securitatii, asasin profesionist care avea ordin sa il ucida? Sau fusese impins de un simplu necunoscut dornic sa urce mai repede in acel vagon oprit in statie ? Exista si versiunea ca a cazut singur sub roti, prea ametit de bautura, pe un refugiu transformat de vremea geroasa in patinoar.

Labis abia implinise 21 de ani. In acea toamna debutase cu o carte de poeme, “Primele iubiri”. De citiva ani era privit ca o mare speranta a literaturii romane. Fusese o vreme un poet confomist, laudind partidul, tara, proletarii si tovarasii din fruntea tarii, comunistii. Apoi odata cu raportul lui Hrusciov, liderul sovietic care a denuntat crimele lui Stalin la inceputul acelui an 1956, si criza poloneza, Labis se trezeste la realitate. Disparitia sa se petrece la doua luni dupa revolutia de la Budapesta. Exista vreo legatura intre cele date? Cert este ca Securitatea il urmarea, cum veti vedea.
Dosarul sau ramine pina astazi secret, ascuns intr-un sertar; daca nu cumva a fost distrus. Este un indiciu. Am pornit pe urmele acelei nopti fatale poetului pentru a incerca sa aflam adevarul.

Niciun comentariu: