Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

Episodul 10: Gloante pentru prim-ministri

Povestea noastra se ocupa de asasinatul politic in lumea bucuresteana. Nu este chiar o ocupatie noua, de secol XlX. Si in trecutul mai indepartat, domnitorii isi hacuiau rivalii, ii trageau in teapa, ii otraveau, le intindeau capcane pentru a-i macelari. Boierii faceau acelasi lucru cu domnitorii si familiile rivale. O drama shakespereana repetata la nesfirsit. Epoca moderna in Romania incepe chiar asa : cu asasinarea primului ministru Barbu Catargi in iunie 1862. Afacerea a ramas pina azi nedezlegata. Nu stim cine a fost asasinul, pentru ca ancheta politiei a fost oprita chiar de Cuza. S-a si vorbit ca domnitorul ar fi fost in spatele acestui complot…Atentatul din dealul Mitropoliei a reusit. Altele, din fericire, nu. Si Ion Bratianu era sa fie asasinat de citeva ori, dar a scapat ca prin minune. El spunea ca daca trei indivizi isi propun sa il ucida pe primul ministru, cu siguranta ca unul dintre atentatori va reusi.
Firea plina de pasiuni puternice, a bucuresteanului, jumate latin, jumate balcanic, a rabufnit din nou mai tirziu cind asasinatul politic a devenit o arma buna pentru a rezolva conflicte ori pentru razbunare. A fost un secol extrem de violent. Primul ministru I Gh Duca este rapus de gloante la sfirsitul lunii decembrie 1933 in gara Sinaia. Se intorcea de la Peles, unde avusese audienta la regele Carol al doilea. Din nou s-a vorbit de amestectul lui Voda in asasinat…Nu stim nici azi care e adevarul. In septembrie 1939 alt primministru, Armand Calinescu, a cazut sub gloante ucis de legionari, ca si Duca.
Cu invitatul meu, scritorul Bedros Horansagian, voi discuta asta seara acest subiect gingas: asasinatul politic.

Niciun comentariu: