Stelian Tănase vă invită la dezbatere: iubiţi sau nu Bucureştiul?

Orice oraş îşi află valoarea dacă are în spate o poveste; o mistică şi un romantism aparte, personajele, misterele şi angoasele lui, iar locuitorii săi au, poate, obligaţia să îi confere acestuia o identitate. Click aici

Episodul 15. Hotel Concordia

Asta seara va spun povestea hotelului “Concordia”. Va asigur ca este de negasit pe o harta turistica a Bucurestiului. Si totusi locul a avut splendoarea lui, zilele lui de glorie. Aici s-au petrecut fapte memorabile pentru noi toti. La hotel Concordia a fost ales domn al Tarii romanesti, Alexandru Ioan Cuza dupa ce fusese ales in Moldova. Asadar aici s-a infaptuit unirea Principatelor. Actorii dramei, intrigilor si conspiratiilor politice au fost in acele zile decisive : Ion Bratianu, CA Rosetti, fratii Golescu, Vasile Boerescu, Barbu Stirbey, Gheorghe Bibescu. Pe atunci Concordia era un hotel de lux, cu camere dupa moda occidentala, ca si retetele servite in restaurant si cafeneaua care se gaseau aici. Lumea se stringea la Concordia – mai mult straini decit romani- pentru ca locul era foarte european. Se simteau mai putin sub influenta Istanbului si Balcanilor - si mai mult in occident. Ceea ce eu unul caut si astazi in Bucuresti. Putina civilizatie si farmec. Treptat locul a decazut si a fost uitat, odata cu aparitia marelui “hotel Bulevard” si a altora la fel. A disparut nu inainte de a gazdui politicieni care veneau de vizavi din dealul Mitropoliei, de la Camera. Dar si pe C-tin Bacalbasa autorul exceptionalei marturii “Bucurestii de altadata”. C-tin Dobrogeanu Gherea, refugiat din Rusia, a deschis mai tirziu un restaurant ;asta inainte de a fi rapit de Ohrana, politia secreta tarista, si trimis in exil in nordul inghetat. A evadat si s-a intors la tot Bucuresti. I-a placut aici, se vede.
Din pacate, azi hotelul Concordia este in paragina. Ignorat si uitat. Am suprins ptr dvs. viata de ieri si de azi a acestui loc incarcat de amintiri. Speram ca filmul nostru va trezi bunele sentimente ale bucurestenilor, si vom face ceva impreuna sa-l salvam. Ma insoteste Adrian Silvan Ionescu cu care ne-am mai intilnit cu prilejul altor episoade din “Bucuresti strictsecret”.

Niciun comentariu: